contact formulier Facebook pagina Twitter pagina

Maud Vanhauwaert wint Vrouw Debuutprijs Poëzie
met Ik ben mogelijk (Querido)

Wytske Versteeg wint Vrouw Debuut Prijs Proza
met De wezenlozen (Prometheus).

In de overvolle brasserie van de Oude Rechtbank in Eindhoven zijn zondagmiddag 10 november de Vrouw Debuut Prijzen 2010-2012 uitgereikt aan Maud Vanhauwaert voor haar debuutbundel Alles is mogelijk en aan Wytske Versteeg voor haar debuutroman De wezenlozen. De poëziejury waardeerde unaniem het ongepolijste en tegendraadse karakter van de winnende bundel Ik ben mogelijk (Querido). De waarnemingen van Vanhauwaert zijn haarscherp en geven een vrolijke, verwonderde beschrijving van de wereld om ons heen. Van haar roman De wezenlozen (Prometheus) roemde prozajury roemde Versteegs zeer indringende schrijfstijl, haar constant hoge niveau van taalgebruik, de vele sterke beelden en de geweldige constructie van De wezenlozen noemde de schrijfster een groot talent. De winnaars ontvingen uit handen van hoogleraar Gender Maaike Meijer elk een cheque van € 750,-. Dit geld is beschikbaar gesteld door de Rabobank Eindhoven-Veldhoven.
WytskeVersteeg_FotoERIC_BRUINEWOUD MaudVanhauwaert_FotoERIC_BRUINEWOUD

De uitreiking vond plaats tijdens een literaire bijeenkomst met een optreden van singersongwriter Maaike Hermans op de piano en een dansvoorstelling door Selma Hakkenberg en Josje Godschalk olv choreografe Mascha Tielemans. Rapper Okwaro verraste met een rap naar een gedicht van Vanhauwenaert. Er was een debat met wethouder Mary-Ann Schreurs, hoogleraar gender Maaike Meijer en dichter Victor Vroomkoning, olv Mpanzu Bamenga.

Fragmenten van het werk van de genomineerden waren uitgebeeld in spekstenen beelden van Paul Habraken en wetplatefoto’s van Eric Bruinewoud. Stadsdichter van Eindhoven Merel Morre liet mooie zinnen achter in de Oude Rechtbank.

De jury beoordeelde 70 prozadebuten en 10 poëziedebuten van vrouwelijke auteurs die zijn verschenen in de periode 2010-2012.

De andere genomineerde boeken waren:
- De verjaardagen van Hanneke Hendrix
- Het schuwste dier van Eva Meijer
- Ik ben maan van Maan
- De draad en de vliegende naald van Gerdien Verschoor

De andere genomineerde poëziebundels waren:
- Finse meisjes van Kira Wuck
- Wat ik mijzelf graag voorhoud van Lieke Marsman

Vrouw & Kultuur reikte de prijs in samenwerking met Poëthement Eindhoven voor de zevende keer uit voor het beste debuut van literaire fictie van een vrouwelijke auteur.
Dit jaar was er voor het eerst ook een prijs voor het beste poëziedebuut van een vrouw.

Prijsuitreiking

Maud Vanhauwaert wint Vrouw Debuutprijs Poëzie met Ik ben mogelijk (Querido) Wytske Versteeg wint Vrouw Debuut Prijs Proza met De wezenlozen (Prometheus). In de [...]

Lees verder ~>

Twitter

Contact

contact formulier Facebook pagina Twitter pagina