contact formulier Facebook pagina Twitter pagina

VrouwDebuutPrijzen 2013


Zondag 10 november ontvangen twee vrouwelijke auteurs die tussen 2010 en 2012 hun debuut uitgaven een debuutprijs. Het is de eerste Vrouw&Poëzie DebuutPrijs en de zevende Vrouw&Proza DebuutPrijs voor de beste vrouwelijke debuterende auteurs van literaire fictie en poëzie in Nederland en Vlaanderen. De prijzen worden uitgereikt door de Vereniging Vrouw&Kultuur en Stichting Poëthement Eindhoven.

De prijzen bedragen elk € 750,-. Het ingezonden werk is geschreven door een debuterend vrouwelijke schrijver of dichter. De debuutwerken moeten zijn verschenen tussen 1 januari 2010 en 31 december 2012, oorspronkelijk in het Nederlands zijn geschreven en zijn verschenen bij een gerenommeerde uitgeverij in Nederland of België. Vertaald proza en/of vertaalde poëzie, bloemlezingen en verzamelbundels van één of meer auteurs of debuten verschenen in eigen beheer zijn van deelname uitgesloten.

Deze prijzen worden uitgereikt:

1. Ter aanmoediging cq ontdekking van debutanten in de Nederlandse en Vlaamse literatuur met lef en potentieel.

2. Om podium te bieden voor beginnende of minder bekende vrouwelijke schrijfsters van literaire fictie en poëzie. Verschillende bekende auteurs zijn ooit in het begin van hun carrière bij Vrouw&Kultuur geweest en later bekende namen geworden. Dat geldt voor o.a. Anna Enquist en Vonne van der Meer. Van de DebuutPrijswinnaars zijn vooral Annelies Verbeke en Anne Provoost bekend bij een groter publiek. Doel is dat de DebuutPrijs ook deze keer bijdraagt aan het (verder) doorbreken van schrijfsters, dit keer ook op gebied van poëzie.

3. Bezien of er een onderscheidende manier is waarop vrouwen schrijven, denk bijvoorbeeld aan genderonderzoeken waaruit een verschil in morele oordeelsvorming in het schrijven van mannen en vrouwen bleek.

Prijsuitreiking

Maud Vanhauwaert wint Vrouw Debuutprijs Poëzie met Ik ben mogelijk (Querido) Wytske Versteeg wint Vrouw Debuut Prijs Proza met De wezenlozen (Prometheus). In de [...]

Lees verder ~>

Twitter

Contact

contact formulier Facebook pagina Twitter pagina