contact formulier Facebook pagina Twitter pagina

Vereniging Vrouw & Kultuur

 
Sinds 2000 reikt Vrouw&Kultuur iedere twee jaar de Vrouw&Kultuur Debuutprijs uit. Dit is in Nederland de enige debuutprijs voor vrouwelijke auteurs van fictie voor volwassenen. De prijs is bedoeld om literair werk van vrouwelijke auteurs onder de aandacht te krijgen van een breder publiek en pers en ter aanmoediging van het schrijven.

Op 10 november 2013 wordt de prijs voor de zevende keer uitgereikt, met een kleine aanpassing in de naam: Vrouw&Proza DebuutPrijs 2010-2012. Na Lisa de Rooij, Annelies Verbeke, Loes Timmerije, Maya Rasker, Anne Provoost won in 2010 Suzanna Jansen de prijs met haar romantisch-wetenschappelijk geschreven familieverhaal Het pauperparadijs (Balans). Een eervolle vermelding ging naar Laura Broekhuysen met novelle Twee linkerlaarzen (Querido). Overige genomineerden waren Pia de Jong met Lange Dagen en Franca Treur met Dorsvloer vol confetti (beide een roman bij Prometheus) en Elke Geurts met verhalenbundel Het besluit van Dola Korstjens (Nieuw Amsterdam).

In 2010 stuurden vijftien uitgeverijen uit Nederland en Vlaanderen 55 debuten uit 2008 en 2009 in van vrouwelijke auteurs van literair proza: een uitzonderlijk goede oogst. In de verenigingsnaam staat het woord cultuur. Sinds de zesde Vrouw&Kultuur Debuutprijs is het uitreiken van deze prijs de hoofdactiviteit. Om het initiatief te versterken en het bereik van de prijs te vergroten werkt Vrouw&Kultuur sinds 2012 samen met een andere Eindhovense literatuurorganisatie, Stichting Poëthement Eindhoven. Uit deze samenwerking is een nieuwe prijs ontstaan: de Vrouw&Poëzie DebuutPrijs 2010-2012.

Prijsuitreiking

Maud Vanhauwaert wint Vrouw Debuutprijs Poëzie met Ik ben mogelijk (Querido) Wytske Versteeg wint Vrouw Debuut Prijs Proza met De wezenlozen (Prometheus). In de [...]

Lees verder ~>

Twitter

Contact

contact formulier Facebook pagina Twitter pagina